نمایش جزئیات
ترویج امر به معروف و نهی از منکر
دسته بندی: مجمع رهروان ، سبک زندگی اسلامی
امر به معروف و نهی از منکر از جمله مهمترین اهداف و انگیزههای قیام امام حسین(ع) بود و سید الشهدا عالیترین مرتبه این فریضه بزرگ را با نثار خون خود و یاران با وفایش و اسارت اهل بیت مکرم به انجام رسانید و حماسه جاویدان کربلا را آفرید.
یکی از اهدافی که حضرت سید الشهدا برای قیام خود ذکر کردهاند، آرمان والای امر به معروف و نهی از منکر است، بدین جهت دهه اول محرم را دهه بزرگداشت این اصل مهم اسلامی نامگذاری کردهاند.
این موضوع در جامعه کنونی اهمیت زیادی دارد و در این ارتباط کارشناسان امر معتقدند این فریضه نیازمند فرهنگسازی بیشتری است و از همه مهمتر مسوولیت پذیری اجتماعی تک تک آحاد جامعه اثر گذاری بیشتری را در این زمینه به دنبال دارد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان با بیان اینکه سید الشهدا از زمان حرکت خود تا به کربلا و زمانی که شهید شد هدف از قیام خود را به صورت شفاف، صریح و دقیق، امر به معروف و نهی از منکر اعلام کرد و گفت: هدف من اصلاح امت پیامبر گرامی اسلام است، به دلیل اینکه با حکومت بنی امیه دچار وارونگی شده بود.
حجت الاسلام سعید احمدی افزود: تمام تلاش سید الشهدا در این مسیر برای احیای دین الهی با روش امر به معروف و نهی ازمنکر بوده است.
وی یادآور شد: امر به معروف و نهی از منکر در قرآن کریم و در روایات اهل بیت(ع) آمده است و همه فریضه ها به واسطه امر به معروف و نهی از منکر اقامه می شود.
امر به معروف و نهی از منکر موجب پویایی جامعه می شود
وی با بیان اینکه اگر امر به معروف و نهی از منکر نباشد بسیاری از فرائض و واجبات و فروع دینی به فراموشی سپرده می شود، اظهار داشت: این فریضه الهی و واجب که در دوران ما به فراموش سپرده شده، یکی از احکام الهی است که موجب احیا و پویایی و حفظ جامعه می شود و از تحریف و انحراف جلوگیری می کند.
این مسوول در خصوص شرایط این فریضه نیز گفت: این واجب متوجه همه بوده و تک تک آحاد جامعه را در بر میگیرد و همه نسبت به آن مسوولیت دارند، هر فرد وظیفه دارد دعوت به خوبی ها و معروف ها را مد نظر خود قرار دهد و از طرفی در اجتناب مردم به بدی ها نیز رسالتی وجود دارد و باید به آن عمل کرد.
حجتالاسلام احمدی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر مراتبی دارد، ادامه داد: اولین مرتبه این است که نسبت به معروفات حس خوب و در مقابل نسبت به منکر، یک نوع بیزاری در قلب وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: بعد از آن نوبت به تذکر لسانی و زبانی می رسد که انسان در راستای معروفات و نشر خوبی ها همه را به این مهم دعوت و در مقابل نهی از منکر را انجام دهد.
در راستای امر به معروف و نهی از منکر باید به ولای اجتماعی برسیم چون تک تک آحاد جامعه نسبت به هم ولایت دارند و به عنوان تار و پود یکدیگر محسوب می شوند.این مسوول با بیان اینکه از مصادیق منکر یا معروف علاوه بر موارد یاد شده نیازمند یک حرکت عملی هستیم، ادامه داد: به این معنی که انسان بعد از تذکر لسانی یک قدم را بردارد مثل حرکت سید الشهدا که در کنار امر به معروف و نهی از منکر به صورت عملی هم وارد میدان شدند و علیه طاغوت و زمان یزدیان حرکتی را انجام دادند و در نهایت خون خود را نثار کردند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان ادامه داد: در راستای امر به معروف و نهی از منکر باید به ولای اجتماعی برسیم یعنی همه آحاد جامعه نسبت به هم ولایت داشته باشند چون آحاد جامعه به عنوان تار و پود یکدیگر محسوب می شوند و نسبت به هم مسوول هستند.
بیشتر بخوانید
وی با بیان اینکه همه در جامعه باید در راستای نشر خوبی ها و نهی از منکر اقدام کنند، اظهار داشت: شکل گیری ولای اجتماعی، تعالی و رشد لایه های مختلف را فراهم می کند و آثار بسیار مثبتی را نیز به دنبال خواهد داشت.
حجت الاسلام احمدی با بیان اینکه مردم برای نهادینه شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه پیشقدم هستند، ادامه داد: این موضوع با انجام کارهای خیری در محلات و دیگر حوزه ها به خوبی نمایان است اما در برخی منکرات یک نوع تساهل و تسامح وجود دارد که از طریق ولای اجتماعی امکانپذیر است.
وی اضافه کرد: تذکر برای اصلاح فرد است بنابراین با زبان خوش، به طور حساب شده و صحیح باید منکرات تذکر داده شود که در صورت رفع آنها، قطعا کار مهمی انجام گرفته است.
این مسوول با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر شرایط لازم خود را دارد و باید دقت لازم در آن صورت گیرد، خاطر نشان کرد: نهی از منکر در قالب ولای اجتماعی به پیشبرد بهتر کارها و رفع آسیب های اجتماعی منتهی می شود.
باز تعریف امر به معروف در دیگر حوزه ها ضروری است
مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی زنجان نیز در این خصوص گفت: هدف قیام امام حسین(ع) امر به معروف و نهی از منکر بود، یعنی اینکه معروفات و دستورهای خداوند را که در جامعه برای هدایت و نجات انسان است برای بشریت باز تعریف شود.
حجت الاسلام محرمعلی شیر محمدی افزود: آن دسته از منکرات، زشتی ها و پلیدی ها که موجب بدبختی و شقاوت انسان می شود منکر است و باید از آن اجتناب کرد.
وی اضافه کرد: در زمان حاضر باید باز تعریفی از سنت رسول الله، قرآن، سیره امیر المومنین و دیگر امامان با ادبیات به روز در حوزه های مختلف از جمله اقتصاد انجام شود.
این مسوول ادامه داد: باید مدرنیته، ابزارها و سبک زندگی جدید را با هر سلیقه مبتنی بر مساله مد نظر قرار داد و از هم مهمتر بر پایه قرآن بازتعریف کرد.
حجت الاسلام شیرمحمدی افزود: در جامعهای که نهی از منکر نباشد، آن جامعه دچار بی عدالتی و ظلم و ستم می شود، همچنین امید در آن جامعه نخواهد بود و امر به معروف یعنی احیای دین و ایجاد یک هدف متعالی برای آینده محقق نخواهد شد.
همه باید برای اجرای امر به معروف مشارکت کنند
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان زنجان با بیان اینکه اولویت و دستور مقام معظم رهبری در اجرای امر به معروف و نهی از منکر به صورت زبانی است و همه باید در آن مشارکت کنند، گفت: بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب باید تذکر داد حتی اگر در این مسیر ناملایمت باشد چون رویکرد این است که همه مردم در اجرای طرح پای کار باشند.
حجت الاسلام سجاد ناصر با بیان اینکه امام حسین(ع) منادی و شهید راه امر به معروف و نهی از منکر است، گفت: اگر به این فریضه عمل کنیم، راه معنویت امن، کسبها حلال، ظلم و تجاوز دفع، زمین آباد، شر دشمنان به راحتی دفع و همه کارها آسان می شود.
حجت الاسلام ناصر یکی از راهکارهای احیای امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه، مطالبه گری عنوان و خاطرنشان کرد: مطالبه گری و نگاه منتقدانه نسبت به عملکرد مسوولان خواسته و دستور صریح رهبر معظم انقلاب است بنابراین شعار هفته احیا توسط ستاد امر به معروف و نهی از منکر "ملت حسینی، مطالبه گری آگاهانه و تبیین مجاهدانه" تدوین شد.
وی تاکید کرد: حجت الاسلام ناصر تصریح کرد: امر به معروف و نهی از منکر باید همراه با رفق و مدارا باشد و بحث مچ گیری و بگیر و ببند در این خصوص مد نظر نباشد تا به اثرگذاری لازم برسد.
در زبان انگلیسی امر به معروف و نهی از منکر به این شکل آورده شده است
enjoin the good and forbid the wrong
بیشتر